24. kesäkuuta 2012

Juhannuksen vietosta

Ihana, työntäyteinen, lämmin Juhannus on takana :)


Kielot kukkii huumaavan tuoksun kera. Myös metsätähti ja ruohokanukka kukkivat, ihan omassa kukkapenkissä. Ovat sattumalta siirtyneet pihlajien mukana metsästä.Me alettiin latoa muurikiveystä perjantaina kivassa helteessä :)


Halvalla kun yritetään päästä, niin perustustyöt jäi vähän mitätöityä nyt. Mutta luotan siihen että kun tämä on eteläseinusta, joka sulaa keväällä aikaisemmin eikä sadevedestäkään hurjasti ongelmaa ole ollut, niin ladottiin kivet ihan mullan päälle.


Viisi kerrosta päästiin. Jäi vielä kesken hieman molemmista päistä, kun nurkkakivet on unohtuneet hakea. Samaten multaa haetaan maanantaina tai tiistaina. Täytinkin muurikiveyksen istutusallasta terassin alta kaivetuilla nurmipaakuilla. Ne oli jo tosi hyvin "maatuneet" eli nurmi lähes hävinnyt, joten näin säästämme taas mullan määrässä.


Muurikivethän saapuvat suurina kivinä, joissa on kaksi yhdessä. Ne halkaistaan keskeltä kahtia, pari kopautusta rautakangella sai ne halkeamaan.
Muurikiveyksen kiva elävä pinta syntyy halkeamisesta erilleen.


Kasvihuoneessa varkain on kesäkurpitsa kasvattanut ekan kukan ja siihen jo kurpitsan alkua.Juhannuksena ekaa satoa saatiin myös retiiseistä ja raparperistä, josta tein piirakkaa. Kermaviilin sijaan käytin Mascarpone-juustoa ja tuli kyllä hyvää.


Tänään sitten miehen kanssa alettiin rakentaa yhtä kasvulavaa lisää kasvimaalle. Se syntyi näppärästi. Kaikki materiaali oli taas ilmaista, ulkovuorilaudat on saatu jostain työmaalta ylijäämänä :)


Laatikkoon laitetaan vielä kanneksi taustalla näkyvä vanha ikkunalasi pokineen. Saranat on vielä kaupassa.


Paikoilleen kasvimaalle ja maalausta päälle ja multaa perään. Alimmaiseksi latosin taas nurmipaakkuja ja päälle parempaa multaa. Asukkaaksi siirrettiin kasvihuoneesta ja pienestä ruukusta kesäkurpitsa.Lauantaina sain olla hetken ihan yksikseni kotona. Ja kuinkas ollakaan minä olin vain! ja poltin nahkani auringossa. Siinä sitten aloin pähkäillä tätä kasvimaa-aluetta uudestaan ja varsinkin puuvaraston ja kasvimaan välistä aluetta, jolla ei oikein ole mitään virkaa puutarhassa.. vielä.

No, tänään sitten levittelin ja tasoittelin nurmipaakkuja, joista enimpiä jo siirsin muurikiveykseen ja uuteen kasvulavaan. Alue on jotensakin ollut tosi epämääräinen, johtuen siitä että kasvimaa on hieman alempana kuin muu puutarha. Joten päätin sitten tehdä "kynnyksen" nykyisen kasvimaan ja puuvaraston viereisen alueen rajalle ja parit pienet portaat varmaankin tulee. Kynnystä tuen pikkukivillä, joita löytyy ihan liikaa meidän pihalta. (alakuvassa "kynnys" kuvattu pitkällä viivalla ja portaat parilla lyhyellä viivalla)


Puuvaraston viereiselle alueelle tulen laajentamaan kasvimaata pikkuhiljaa. Ensin pitää saada nykyinen alue kuosiin. Mutta suurelta koivulta puuvarastolle päin tehdään yksi sermi, jolloin saadaan takaterassille vähän näkösuojaa takana kulkevalle pyörätielle. (sermi kuvattuna alakuvassa)


Kasvimaalle otin linjaa puuvaraston etuseinästä. Sermi tulee siis alakuvassa näkyvästä yksittäisestä heinäseipäästä puuvarastolle päin. Samalla poistuu suora näkymä vesiastialle.


Alla vähän suunnitelmaa takaterassilta päin. Nykyiset heinäseipäät poistetaan ja ajattelin sijoittaa ne pystysuoraan koivun eteen ja tulevan sermin viereen. Haluan pergolatyylisen portin kasvimaalle, eikä minusta nykyinen (jo vähän repsottava) heinäseiväsaita sovi sen kanssa yhteen, joten piti keksiä jotain "modernimpaa). Heinäseipäiden paikalle tehdään toinen sermi ja näihin sermeihin mulla on jo kiva ajatus, mutta siitä sitten myöhemmin ;) Sermin taakse, jossa siis nyt kottikärryt tulee pari kasvulaatikkoa ja puuvaraston seinää vasten ruukutuspöytä ja työtilaa.
Nykyinen nurmi tulee aika lailla poistumaan pikkuhiljaa. Haluaisin jättää suuren nurmiympyrän ja kaikki muu olisi istutuksia täynnä. Käytävät olisi sorapintaisia (luultavasti).


Ei taas jaksaisi oottaa että tämä valmistuu :)


6 kommenttia:

 1. Onpa kauniita kasvulavoja ja kasvatusaltaita! Kaikenlaista hienoa sitä saa aikaan, kun tietää kuinka vasaraa käytetään (meillä ei kukaan sitä taitoa hallitse ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan :) Ihmeen kauniita niistä tulee kun maalataan sopivalla sävyllä. Osa laatikoista kun on koottu erittäin epämääräisistä laudoista.

   Poista
 2. IHania projekteja teillä! Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
 3. Kiitos samoin :) Projekteja täynnä koko puutarha :D

  VastaaPoista
 4. Tuleepa ihania kasvilavoja! Meillä ollu tarkoitus tehdä erikseen kunnon kasvimaa tänne jonnekin, mutta alan kallistua kaikenlaisiin kasvulavoihin, kun kattelen teidän muiden ihania juttuja, ja helppoisuutta. Tosi kivoja suunnitelmia! Niin, aina ku malttais odottaa, milloin aikaansaannos on valmis. Pihajutuissa ku ne ei vaan tuu tuosta naps valmiiksi, hikeä ja työtä tarvii.=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Tämä on vaarallista, kun niin moni paikka on kesken ja täynnä ideointia, niin sitten kun menet puutarhaan, et tiedä mille alkaa :D

   Poista

Kiitos viestistäsi!