31. heinäkuuta 2012

Kasvimaa voiton puolella

Mummun ruusu kukkii monin kukin, vaikka itse kasvi on vielä aika pieni :)


Ei ihan vielä hernevarkaissa. Herneet on vielä tosi soukkia.


Kasvimaa on kyllä edistynyt paljon tänä kesänä!
Tämä tilanne oli kesäkuun alussa. Kaksi viime vuonna tehtyä kasvulavaa ja hiekkakäytävät. Hirveästi rojua ja rikkaruohoa vallassa olevaa ympäristöä.

Sinne kumminkin kylvettiin hernettä, retiisiä, salaatteja ja porkkanaa.


Sitten tekastiin kolmas laatikko sekä pienempi ikkuna-kannellinen laatikko.


Kasvimaan reunaa kunnostelin ja asensin kiviä tasoeroon.


Viides laatikko tehtiin viime viikonloppuna, se on vielä maalaamatta. Ensi vuonna siihen siirtyy ruohosipulit ja luultavasti muutamat muut sipulit.


Kasvulaatikoiden takana/vieressä oli aikamoinen rikkaruohoviidakko. Mies sen siimaleikkuroi alas eilen illalla.


Minä hain eilen neljä viinimarjapensasta. Tuoksuttelin niiden lehtiä ja arvelen että kaksi on punaista ja kaksi mustaa. Punaiset ei minusta tuoksu oikein millekkään, mustien lehdissä on voimakas viinimarjan tuoksu.


Viinimarjoillehan piti paikka löytää. Eiku hommiin.
Voimaa työhön sain kiukkupuuskasta, kun aamulla kävin hilloja ja mustikoita keräämässä lähimetsässä, niin sainkin kolme kimalaisen (?) pistosta jalkoihin. Auts.


Sinnehän ne päätyi, lavojen viereen, kasvimaan takanurkkaan. Aika helposti kääntyi maan nurin, kun se oli tosi turvepitoista. Viinimarjat istutin riviin ja viinimarjojen väliin jätin pienet käytävät, joille levitin Lapin Kansat ja hiekkaa päälle.


Vielä laitetaan haketta sitten pensaiden alle.Muistuttaa vähän hautakumpuja :D

Kasvimaan ympärille ollaan viritetty verkkoa. Olen maalannut jämäpuita, joita laiteltiin tukikepeiksi.


Näitä pikkusammakoita on loikkinut aivan älyttömästi meidän puutarhassa.
Lapset on kilvan niitä "pelastelleet" takaisin rajaojaan.


5 kommenttia:

 1. Tosi hyvälle näyttää. Kulkeeko teidän raja tuossa vihreässä aidassa? Herukoiden taakse sopisi joku kevyt aidanne, joka hävittää rikkaruohot näkyvistä ja olisi hoitovapaa. Maisemaksi jäisi siltikin tuo upea koivikko. Mitä olet ajatellut tuoho renkaiden ja herukoiden väliin? Siihen saisi ihanan pyöreäreunaisen perennapenkin (tai kukkivan pensaan). Teillä on aika pehmeitä linjoja ja muotoja, niin se sitoisi tuon potagerin hienosti muuhun puutarhaan ja korostaisi myös portaita. Tykkään tosi paljon noista potager tyyppistä kasvimaista. Tuo teidänkin kasvimaa on niin kaunis katsella, että sitä ei tarvitse kauheasti jemmailla nurkkaan. Ihana osa puutarhaa. Olet saanut tosi paljon aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Hiki päässä tänään huhkinkin lapio kädessä.
   Raja menee vihreässä aidassa. Miehelle jo nauraen ehdotin että tehdään viinimarjojen päälle pergola, johon voisi virittää sitten tarpeen tullen verkon rastaita varten (joita on paljon).
   Viinimarjojen ja autonrenkaiden välissä kasvaa villivattua. Annan sen levitä siihen ja toiveissa että se täyttäisi koko ojanvarren. Toinen autonrengaspino olisi vielä tulossa tämän nykyisen viereen. Maalauskin on kesken ;)
   Jos villivattu ei olekaan kiva, niin voisi kyllä perennatkin piristää :)
   Perennapenkeissä kasvavat mansikat siirrän marjapensaiden edustalle, johon jäi sopivasti tilaa.

   Poista
 2. Vadelmakin on tosi hyvä! Luulen että kun herukat kasvavat, niin nekin pehmentävät rajaa. Herukat ovat hyväkuntoisina tosi kauniita pensaita ja niiden koristearvoa kannattaisi huomioida enemmänkin. Mansikat on musta tosi hyvä reunuskasvi nättien lehtien takia. Ihan hyvä idea laittaa niitä pensaiden eteen.

  VastaaPoista
 3. Upean näköistä jo! Minulla on vasta yksi laatikko olemassa, ja paikassa johon hyötykasvitarha on tarkoitus perustaa on vielä valtava kasa lautoja. Ehkä ensi kesänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä :) Samalta näytti mullakin viime kesänä..

   Poista

Kiitos viestistäsi!