17. toukokuuta 2016

Compost

Sunnuntai-aamupäivä touhuttiin kompostorin kanssa. Mies tapansa mukaan tyhjensi sisältöä kottareihin. Kaksi kottikärryllistä saatiin tavaraa. Taas todettiin että pitää ne kananmunan kuoret pilkkoa melko pieneksi kun olivat melkein sellaisina kompostin joukossa kuin ne oli pois laitettu.Komposti kärrättiin uusiin viljelylaatikoihin. Laitoin niihin ensin sanomalehteä pohjalle, nurmikon päälle. Yksi kottikärryllinen meni / laatikko. Korkeimpaan laatikkoon siirrettiin vanhasta viljelylaatikosta viime vuoden kompostia, mikä sinne oli laitettu. Vielä sitten kaupasta pussimultaa päälle, niin pääsee kylvöhommiin. Kunhan ilmat lämpenisivät taas.

Jonkinlainen kiva pergolarakenne olisi kiva laatikoiden tällä puolen. 
Katsotaan mitä siihen saataisiin kehitettyä.
Talon ja laatikoiden väliin olisi suunnitelmissa tehdä kestopuupintainen käytävä.
 Jatkettaisiin nurkan takaa tulevaa käytävää keittiöterassille asti, mutta ensisijainen hankinta puutarhaan on takapihan kiveys, joten se tehdään ensimmäisenä.


Sitten innostuin uusimaan yhtä istutusaluetta, mikä näkyy alakuvassa. 
Rusopajuangervo oli kasvattanut kivasti uutta alkua, joten sain siirrettyä uusia alkuja pensasrivin täydennykseksi. Poistin rivin päässä kasvaneet kaksi pensasmustikkaa toisaalle. Nyt istutusalueessa on koko takarivi täynnä rusopajuangervoa, siihen tulee kesällä kiva näköeste. 
Istutusalueen keskellä on riippapihlaja. 
Rusopajuangervojen eteen istutin lehtosinilatvaa, sinistä ja valkoista. 
Lisäksi siinä oli vuorikaunokkia, joka sai jäädä paikoilleen. 
Nostin vain yhden ylös ja jaoin, joten sain 4 uutta alkua. 
Lisäksi siirsin näiden eteen koreahohdekukkaa (luultavasti se on tätä), mikä ei kyllä todellakaan ole minun suosikkikasvini, mutta pitää katsoa jaksanko sitä vielä katsella vai hävitänkö kaikki.
Istuttelin alueella kasvavat akileijat yhteen nippuun. Vielä muutama täydennys pitää tehdä, mutta pitää odotella, että kasvit pääsevät kunnolla kasvuun. Mm. japaninkuunliljasta ei vielä näy mitään. 


On muuten hassu juttu, miten kasvit vaihtelevat vuosittain suosikkikasviksi ja inhokkikasviksi.
Nyt tuntuu etten tykkää puutarhassa mistään muusta kuin kuunliljoista ja pioneista. 
Kaikki muut saisi lähteä muille maille :D

2 kommenttia:

  1. Ootta laittanu hösseliksi. Valamista on tullu jo vaikka millä mitalla. Justhan siältä lumet lähti. Tuntuu ettei itte saa mitää näkyvää aikaha.....Joo, joka vuasi on uus suasikkikasvi ja joskus ei meinaa tajuta, mihinä miälenhäiriös on joku kasvi tullu hommattua.

    VastaaPoista
  2. Siistiä tulee. Meillä on vielä kompostit tyhjentämättä, mutta ehtiihän sitä. Välillä muistan murskata kananmunankuoret, toisinaan ne sitten taas menevät melkein kokonaisina kompostiin. Ajan mittaan häviävät kyllä siellä mullankin seassa.
    Ja niiden vuosittaisten suosikkikasvien lisäksi joka vuosi löytyy uusia ja uusia. Mahdotonta touhua tämä kasvihuraus.

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!