24. elokuuta 2017

Pieniä muutoksia

Perhosaika! 
Kymmeniä perhosia ruokaili meidän ja naapurin rajalla villinä kasvaneissa ohdakkeissa. 
Ohdakkeet harmittaa kun ne leviää hurjasti ja niitä saa olla pari kertaa viikossa kiskomassa pois väärästä paikasta, mutta olihan nämä vierailijat aivan ihania.Meidän etupihalla (suunta pohjoiseen) on räystään lipan alla muutama sanko upotettuna maahan. Näissä olen kokeillut ties mitä kasvia, mutta parhaiten ovat nyt menestyneet nämä. Korkeimmat lehtosinilatvat, kahta eri kuunliljaa sekä keltamaksaruoho. Näitä en ole kastellut juurikaan tänä kesänä, joskus kesäkukkien kasteluveden lopun olen liruttanut ja silloin tällöin sade yltää näille.


Takapihalla taas kuunliljat ovat intoutuneet reilusti kasvamaan. Toki tähän heittelin keväällä kanankanan loppupurkin, mutta leikkasin myös keväällä taustalla kasvavat koivuangervot juuresta poikki. Nyt ovat koivuangervotkin kasvaneet jo kivasti keväästä.


Keittiöterassilla kasvaa erittäin värikkäitä värililjoja ja nyt alkoi nyppimään se että nämä eivät enää sopineet hempeään joukkoon. Koko muurikiveyksen pituudelta tätä kasvoi ja nyt se sai siirtyä. Osan myin eteenpäin, osan siirsin muualle. Tähän istutin tilalle kahta keijuangervoa; 'Little Princess' sekä 'Marketta'. Marketta on kasvanut aika heikosti aina alkukesän, loppukesästä sitten innostunut. Joten ajattelin josko se tässä alkaisi kasvunsa vähän aikaisemmin, kun tämä keittiöterassi suuntaa etelään.Muurikiveyksen päädystä lähti myös tulikellukat pois, ja tilalle istutin raitaista kuunliljaa.
Muurikiveyksen vieressä kasvava valtava kesäpikkusydän joutuu lapion alle ensi keväänä. Nostan sen ylös, jaan useampaan taimeen ja yksi pioni siihen vielä istutetaan.


Keijuangervot siirsin keittiöterassin muurikiveykseen takapihalta, josta laitoin yhden istutusalueen tasaiseksi. Ohhoh. No, siksi kun pöytäryhmä siirtyi tästä entisen kasvihuoneen lavalle joten tämä jäi vähän "turhaksi" eikä tätä aluetta oikein näe mistään oleskelualueelta. Tämä jäi usein ilman hoitoa, joten päätin siirtää kasvit muualle ja poistin soraa alueelta talteen, levittelin multaa paikalle ja lopulta heinänsiemenet multaan. Nurmikko siihen tulee siis. Kasvit joko myin eteenpäin tai sitten siirsin taas uuteen paikkaan..
Tein pallokentän laidalle pienen uuden istutusalueen. Tässä on kasvanut vähän niin ja näin koristearoniat, heinä tukahduttanut ja puput syöneet. Joten kääntelin nurmen nurinpäin, hajottelin kasoja ja siirsin tänne mm. kuunliljaa ja erilaisia kurjenmiekkoja. Molemmat on aika voimakkaita kasveja, jotka jaksaa taistella rikkakasveja vastaan.
Niin ja maalattiin me (tai mies maalasi) autotallin tummat seinät uudelleen. Olivat laudat kuivuneet ja  valkoinen pohjamaali pilkisti esille lautojen väleistä. Karsean näköinen, joten maalattiin seinät uudestaan. Samalla nurkkalaudat ja ikkuna- ja ovimyykit maalattiin samalla värillä, ne kun oli astetta vaaleammalla. Nyt on jotensakin paremman näköinen. Vielä olisi ensi kesänä mahdollisesti tinkinä maalata myös räystäsalulaudat sekä otsalaudat uudestaan. Oumai..

5 kommenttia:

 1. Ihanat perhoskuvat. Meillä on ollut tänä kesänä todella vähän perhosia. Tänään näyttäisi tulevan aurinkoinen päivä, jospa ne perhosetkin näyttäytyisivät. - Blogissani on kahden puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea istuttaa kasveja sankkoihin eipä pääse rikkakasvit ja heinät valottamaan penkkiä ja mikä parasta helppo siirtää toiseen paikkaan tarpeen tullen (tämä täytyy kopsata). Syksy on meilläkin muutoksen aikaa ja kukat saa usein myös ahkeraan kottikärrykyytiä uusiin paikkoihin. Loppukesällä sitä vissiin näkee parhaiten kokonaisuuden. Kauniisti kukkivat punaiset liljat toivottavasti et hävitä niitä kaikkia. Itse olen liljojen ystävä ja lisää on tulossa syksyllä. Terkuin Katja
  Tervetuloa visiitille https://paleredrose.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Mahtava määrä perhosia! Tavallisesti niitä näkyy tähän aikaan täälläkin, mutta nyt olen nähnyt vasta kaksi neitoperhosta. Taitavat olla kaikki siellä teillä.

  VastaaPoista
 4. Oi, mikä määrä nokkoosperhosia! Niiton näkyny meilläki erellis vuasia enemmä. Kasvijuaksutusta siäläki :)

  VastaaPoista
 5. Mikä määrä perhosia! Meillä ei ole näkynyt niitä tänä vuonna melkein lainkaan.
  Siellä on ahkeroitu kunnolla ja lopputulos näyttää hyvältä! Täälläkin pitäisi siirtää kasveja, mutta aika ei millään meinaa riittää. Jospa tänä viikonloppuna!

  VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!