23. elokuuta 2015

Betonikivipolku

Tämä näky oli keväällä vastassa. Ai kamala.

Takapihan paraati-istutusalue uudistettiin. Vain pensaat ja puut sekä lemppariperennat sai jäädä entiselle paikalle. Tässä oli täysin kasvuston joukkoon uponnut kivipolku.Alla olevat kuvat on meidän rakennusvuoden jälkeiseltä keväältä 2010.
Näistä näkee uponneen kivipolun hyvin. Tietysti se uppoaa kun vieressä olevia alueita nostetaan vähän väliä uutta multaa sekä muurikiviä lisäämällä.


Ai miten tyhjä tontti :)


No joo, tänä keväänä tyhjättiin komposti ja sekoittelin kompostin tuotetta ja kaupan pussimultaa ja korotin taas istutusaluetta. Halusin kunnolla nostaa koko penkkiä kun se oli liian matalalla ja samalla tuli nostettua kaikki perennat ylös ja jaettua niitä.


Sitten kekkasin tehdä kivistä pientä muurireunusta polun reunalle. Ja siitä tuli minusta ihan nätti.

Toiselle puolen myös. Nyt kinttupolun ulkonäkö muuttui reilusti kun leveyttä tuli vähintään kottikärryleveys. Uponneet kivet kaivettiin ylös ja niitä käytettiin hyödyksi muurissa.Mistäs tehdään polku?
No, omista kivistä. 
Alumiiniset kakkumuotit, silikoniset kakkumuotit (ihan parhaita) käytettiin hyödyksi useaan otteeseen. Joka kerta lorautin ruokaöljyä ja voitelin ne. Kyllä huomasi jo sen kanssa kitsaili..
Yhdellä kerralla tehtiin 5-6 kpl ja muutamat rikkoutui kun erehdyttiin kokeilemaan rakentamisesta ylijääneitä saviuunilaastia yms. Eli kuivabetonia S100 käytettiin näissä. Pari vuorokautta kuivuivat ennen irrottamista. Osaan laitoin lisäksi öljytyn pitsiliinan alimmaksi, näin mamman tekemät liinat on muistona puutarhassa :)


Polun pohjalle levitin suodatinkankaan, jonka päälle soraa johon sitten vaateriin yritin asetella kiviä.Muurikiveystähän meillä on talon puoleisella osalla ja kun poistin polun kivet ja toisen penkin reunasta kivet, aloin miettiä että muurikiveystä voisi jatkaa vähän matkaa.

Innostus tietty laantui aikaa myöten ja betonikivien tekoon meni koko kesä. 
Kokonaisia betonikiviä on 40 ja kahdeksan puolikasta polun reunoissa. Kerralla tehtiin se 5-6 ja yhdestä pussista sai noin 10-12 kiveä. Yksi pussi taas maksoi jotain 4-5 euroa. Eli nelisen pussia meillä meni ja hintaa kului noin 20 euroa.

Mietin että millä kivien välit viimeisteli. Hiplasin kaupassa monia eri vaihtoehtoja mitä Kekkilän valmispusseissa on. Musta ja valkoinen sora vaikutti tähän paikkaan jotenkin liian rakennetulta. Valkoista soraahan meillä toki on etupihalla, jonne se minusta sopii hyvin kun on meidän valkoisen betoniseinän vieressä. Mutta tähän halusin erilaista ja valitsin Kekkilän Rantakiven. Tämä toki on se kallein pinnoite tässä polussa. Yksi Rantakivi-pussi maksaa noin 16 euroa ja kaksi pussia on nyt mennyt ja yhden joudun vielä ostamaan, kun jäi hieman vajaaksi.

Mutta voi miten kaunista Rantakivi onkaan märkänä. 
Nyt ei ole moneen päivään satanut, mutta on kivet toki nättejä kuivinakin.

Tämän polun lisäksi takapihalle asennetaan kiveys, jota on jo aloitettu. Toivon että uuden kiveyksen tuleva pinta menisi yksyhteen polun pinnan korkeuden kanssa. Kiveystä yritetään vielä tänä kesänä tehdä lisää ja sitten viimeistään loppuun ensi kesänä. Kiveyksen laajuus on vielä epäselvä.


Tässäpä vielä kuvaparit. Yläkuva ja alakuva ovat pareja keskenään. Aikaeroa on suunnilleen vuosi.


Aikamoinen muutos :)

7 kommenttia:

 1. Aika hartaudella saitte tehdä tuota polkua, minulla olisi varmaan kärvivällisyys loppunut. Se on todella hieno ja rantakivet ovat hintansa väärti.

  VastaaPoista
 2. Todella suuri muodonmuutos ja nyt polku ympäristöineen näyttää hyvin kutsuvalta.

  VastaaPoista
 3. Poluusta tuli komia ja tosi siisti. Rantakivi on kauneinta, mitä nuas pussiis on. Reunakivet toi tuaho istutusalueesehen ryhtiä ja selekeyttä. Hianua :)

  VastaaPoista
 4. Oi että näitä muutoskuvia on niin kiva nähdä. :) Näyttää erittäin hyvältä!

  VastaaPoista
 5. Itsekin pyöräytin eilen yhden laatan, muotissa jonka pohjalle laitoin koukeroisen kumimaton. Toivottavasti onnistuin voitelussa:) Vähänkö tuo rantakivi on kaunista, täytyy kyllä saada sitä johonkin meillekin;D Missä muuten valoit tuon pyöreän pallon?

  VastaaPoista
 6. Upea muutos ja on myös vaivan arvoinen!

  VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!